Curiozitati despre mobilier

Curiozitati despre mobilier

Stiati ca

 Te-ai intrebat vreodata cum a ajuns mobilierul zilelor noastre in acest stadiu? Detaliat si plin de spatii pentru depozitare, confectionat dintr-o gama variata de materiale si venind in atat de multe forme si culori?! Sau poate pur si simplu ti-a trecut prin cap, la un moment dat, ca n-ar fi o idee rea sa stii de ce i se spune dulapului dulap si nu masa? Daca esti o persoana cel puti la fel de curioase pe cat suntem noi, ai face bine sa continui lectura articolului si sa afli care sunt cele cateva curiozitati despre mobilier pe care le-am descoperit.

CanapeaAsa cum deja stim, cea mai mare parte a casei tale este ocupata de obiecte de mobilier care nu doar ca iti reflecta personalitatea, ba mai mult, reusesc sa-ti inspire anumite stari de spirit. Cum? Nu stiati? Culoarea rosie a unei canapele iti poate provoca nervozitate sau agitatie, in timp ce o lenjerie de pat intr-o culoare pastelata iti poate aduce sentimente de siguranta, de confort si de curatenie. Un numar mare de obiecte de mobilier poate spune despre tine ca esti o persoana sentimentala, sufletista si sensibila in timp ce, doar cateva piese nu indica contrariul, ci mai degraba vorbesc despre cat esti de calculat, de meticulos, de iubitor si de loial.

Evolutia scaunului

Va rugam sa faceti impreuna cu noi un exercitiu de imaginatie. Este imposibil ca atunci cand au aparut scaunele de calculator sa nu va fi dus cu gandul, cel putin o data, la rotiri si curse. Ele au fost inventate in ani 1800 de nimeni altul decat Charles Darwin care a adaugat roti unui scaun obisnuit pentru a face mai rapida miscarea. Inca de atunci, cei mici obisnuiesc sa foloseasca scaunele pe post de masini si cumva ii putem intelege. Insa, ce ati gandi daca v-am spune ca in anul 2009, Bad Koening Zell din Germania a gazduit primul campionat de curse de scaune de birou la care au fost inscrisi peste 70 de participanti? Cool, nu?! Aproape la fel de tare ca si Dennis Easteling, care a stabilit un record de 480 de ore pentru balansarea constanta intr-un balansoar? Pur si simplu nebunesc, dar adevarat. Cam la fel de adevarat ca si faptul ca un om petrece aproximativ 8 ani din viata stand pe canapea si un procent de 33% din viata stand in pat. Aceiasi canapea care gazduieste un numar mai mare de 200 de vizitatori in decurul unui an.

Curiozitati despre mobilierCa mobila este costisitoare stim cu totii. Nu degeaba acum cateva zeci de ani parintii fetei erau obligati sa ii mobileze acesteia casa, in timp ce parintii baiatului le ofereau locuinta in sine. Era echitabil – mai ales ca studiile arata ca mobila este cea de a doua cea mai mare investitie regulata pe care o face un om in viata, dupa masina. Si asa si e daca punem la socoteala de cate ori am schimbat patul, canapeaua ori dulapurile la bucatarie. Ne linistim totusi si nu ne mai gandim cat de mult ne-a costat toata afacerea asta atunci aflam faptul ca cel mai scum scaun din lume a fost vandut cu 28 de milioane de dolari si a apartinut faimosului designer francez Yves Saint Laurent. Faimosi erau si latinii si tot de la ei vine si englezescul “table” – masa, derivat din latinescul lor “tabula” care desemna o tabla sau o portiune plana. Si tot despre imprumuturi de cuvinte vorbim si in cazul englezilor care au luat frantuzescul “couche” – a sta intind si l-au transformat in binecunoscutul “couch”.

Piesa de mobilier

Daca ne gandim la buget, scaunul mai sus mentionat ne face sa lacrimam; mai ales ca intre timm am aflat faptul ca unii japonezi sunt atat de economi incat nu folosesc si nu dau banii pe paturi, ei pur si simplu intind un fel de pres pe podea, iar dimineata il ruleaza. Credem ca tine mai mult de inventivitate si de creatie, nu neaparat de buget.

Si daca tot am vorbit despre nou si scump, ce-ar fi sa va povestim cate ceva si despre vechi? Stiati ca cele mai vechi forme de mobilier au fost intalnite inca din antichitate? Egiptul Antic ne-a dezvaluit ca cel mai vechi scaun a fost construit de catre egipteni acum 5000 de ani, iar utilitatea lui era strans legata de ceremonii, pe acesta putand lua loc doar marile personalitati. Ciudat este faptul ca “scaun” nu este mentionat nici macar o data in Biblie. La fel de veche este si prima biblioteca de carti din istorie, rudimentara si construita din cateva stinghii, care poate fi admirata in biblioteca Bodleian de la Universitatea Oxford.