Mobila din materiale derivate

Mobila din materiale derivate

Lemn masiv     Daca la inceput piesele de mobilier se confectionau din lemn masiv, caracteristici precum costul ridicat, greutatea manipularii, din ce in ce mai putini artizani si sculptori, intretinerea si nu in cele din urma grija pentru planeta – caci atunci cand un obiect de mobila este produs din lemn, o foarte mare parte din acesta se pierde, ajungandu-se ca pentru productia propriu-zisa sa se foloseasca un procent foarte mic de materie lemnoasa – au facut ca producatorii de mobila sa se replofileze si sa fabrice mobila din materiale derivate – fabricate de om.

       Metodele moderne de constructie a mobilei se bazeaza in mare masura pe disponibilitatea materialelor derivate, provenite fie din reciclarea deseurilor lemnoase, fie din alte mase de lemn de esenta tare sau de lemn de esenta moale. Dintre acestea amintim PAL-ul, placile aglomerate, OSB-ul, placile laminate, MDF-ul, cherestea, furnirul si altele; toate acestea distincte de lemnul masiv natural. Motivul pentru care aceasta masura a fost implementata de majoritatea producatorilor de mobila il consituie dificultatea cu care se lucreaza in mod obisnuit cu lemnul. Acestia prefera materialele derivate in detrimentul lemnului masiv deoarece cel din urma are numeroase dezavantaje care ii aduc pe fabricantii de mobila in situatia in care sunt nevoiti sa renunte treptat la el. Lemnul natura se micsoreazape masura ce se usuca sau se umfla deoarece absoarbe umezeala dintr-o atmosfera mai umeda; aceasta miscare trebuie permisa in productie, lucru care incetineste procesul de fabricare considerabil.

Material derivat     O alta cauza a renuntarii treptate a fabricarii mobilierului din lemn masiv o reprezinta cresterea cererii de mobila la preturi mai mici. Deoarece lemnul este pe de o parte un material scump, iar pe de alta un material extrem de risipitor, producatorii de mobila au cautat diverse metode prin care sa satisfaca piata. Este stiut faptul ca taierea masiva a padurilor are repercusiuni grave in timp, iar noul comportament al fabricilor de mobila nu a facut altceva decat sa ii multumeasca pe ecologisti. Mai ales ca numeroase materiale derivate sunt produse din reciclarea deseurilor lemnoase. Un alt lucru cunoscut este acela ca doar un procent mic, de aproape 30% din substanta naturala a unui copac, intra efectiv in mobilierul din lemn masiv. Vi se pare imposibil? Ei bine, ganditi-va ca pierderea de rumegus in procesul de conversie al trunchiului de copac in placi utilizabile este uriasa, la fel si taierea si decuparea acestora, slefuirea si curatarea finala. Dupa toate aceste procedee volumul de lemn aruncat este cu mult mai mare decat cel al lemnului folosit.

      In comparatie cu lemnul masiv, in realizarea placajului, furnirul este decojit prin miscari de rotatie cu ajutorul unui cutit lung, montat pe o masina de strung. Furnirul rezultat poate fi de latime nelimitata pentru a fi taiat in functie de necesitati – nu exista nici o pierdere in rumegus. Aproape acelasi lucru se intampla si in cazul placilor laminate. In cazul placilor aglomerate, lemnul este considerat drept materie prima, insa este compus din resturi transformate in aschii fine, care sunt uscate, comprimate si asamblate in placi, cu adezivi speciali.

Fabrica mobila

    Alte anumite materiale, in special PAL-ul, trebuie sa fie prelucrate la randul lor, deoarece taierea marginilor arata aproape intotdeauna ca o deteriorare. In consecinta, atunci cand este necesara fabricarea unui panou de o anumita dimensiune, el este taiat cu ajutorul unei masini, fara a mai fi nevoie o interventie suplimentara care sa aranjeze aspectul colturilor panoului. Acest lucru este posibil numai cu un ferastrau de precizie capabil sa fie reglat si, mai mult de atat, este nevoie de o lama de fierastrau cu dinti care sa reziste la abraziune. Același lucru se aplică oricărui placaj sau plăci laminate asamblate cu clei de rasina.

   Desi lemnul a fost considerat intotdeauna materialul traditional pentru fabricarea mobilei, in prezent sunt utilizate mult mai multe alte materiale, fie inlocuind in intregime lemnul, fie combinat cu acesta. Laminatul din material plastic, folosit pe scara larga pentru mese si alte suprafete intinse, se poate obtine in diferite culori si desene, fiind dese ori replica lemnului natural. Avantajele sale sunt ca rezista tuturor petelor lichide, este in mare masura rezistent la caldura (motiv pentru care se foloseste in deosebi in bucatarii, acolo unde asezarea pe mobilier a obiectelor incinse este mai posibila decat in alte incaperi) si este usor de curatat. Metalul este, de asemenea, folosit intr-o oarecare masura, in special pentru standuri si picioare de mobilier. Finisajele au fost si ele revolutionate ajungand astazi sa se prefere, in general, fierul si piesele legate prin sudare.

Masa lemn     Atunci cand doriti sa va comandati un mobilier, alegerea materialului din care este confectionat acesta este foarte importanta. Un producator de mobila va poate sfatui in legatura cu durata de viata a diferitelor materiale, dar si locul pentru care acesta este mai de graba destinat. Chiar daca designul mobilei din lemn masiv va incanta mai mut decat cel al materialelor derivate, amintiti-va ca diferenta dintre acestea nu o face doar caracterul estestic, ci si costul mobilei.