Mobila englezeasca in prima jumatate a secolul XX

Mobila englezeasca in prima jumatate a secolul XX

Piesa de mobilier in stil edwardianPrima jumatate a secolului XX a reprezentat un moment de mari schimbari si progrese tehnologice. In acesta perioada, comunicatiile au devenit disponibile la scara larga, transportul a devenit mai rapid, au fost dezvoltate computerele si a aparut internetul, viata de zi cu zi a oamenilor transformandu-se. Aceasta tranzitie in lumea de astazi s-a intamplat la nivelul tuturor domeniilor, motiv pentru care mobila englezeasca in prima jumatate a secolul XX a suferit de-a lungul acelor ani numeroase schimbari.

La inceputul secolului al XX-lea, procesele industriale si productia de masa au devenit mai frecvente, iar mestesugurile lucrate manual au fost inlocuite treptat. Prin urmare, stilurile de design care au aparut in acei ani au fost in mare parte un raspuns la industrializare. Iar designerii? Unii dintre ei au imbratisat noua realitate, in timp ce altii au prezentat o imagine destul de melancolica a trecutului.

Principalele stiluri de mobilier englez din prima jumatate a secolul al XX-lea sunt stilul art-nouveau, stilul edwardian, stilul art-deco si stilul modern.

La inceputul secolului XX, mobilierul englez a fost influentat de stilurile din Europa continentala. Cu toate acestea, desenele pastrau deseori o tenta local si erau adaptate la nevoile pietei nationale. Intre razboaie, mobilierul a devenit treptat mai deschis la tendintele straine, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial, a devenit foarte international in domeniul de aplicare.

Mobilier in stil Art NouveauStilul Art Nouveau a inceput in Franta ca raspuns la industrializare si a sublinita valoarea maiestriei executiei manuale. Acest stil a fost foarte inovator si a atins toate formele de arta. In Anglia, cu toate acestea, s-a dezvoltat cu variatii semnificative. Miscarea Art Nouveau a fost inspirata de natura, iar referintele la flori si copaci au fost abundente. Lacuri de mahon si nuc au fost folosite, in timp ce un finisaj popular s-a asternut peste mobila vremii. Piesele de mobilier aveau niste ornamente si niste linii curbate, cu toate ca erau adesea mai subtile in comparatie cu piesele continentale. Cele mai multe modele au continuat sa fie simetrice, in timp ce in Europa continentala multi designeri au cautat in mod deliberat o asimetrie, fie in aspect, fie in decor.

In timp ce piesele Art Nouveau erau extraordinar de scumpe si de populare printre clasele superioare, mobilierul executat in stil Edwardian a fost creat mai ales pentru clasa de mijloc. Prin urmare, piesele au fost create la o scara moderata – pentru a se potrivi in camere mai mici si mai modeste. Desenele au fost usoare si simple, cu subtile curbe si cu o ornamentare moderata. Mobilierul edwardian a avut un aspect mai informal. Producatorii de mobilier incorporau bambus si rachita ca materiale noi. De asemenea, au fost folosite uneori si materialele traditionale, cum ar fi mahon, lemn de trandafir si lemn de satin. Unele piese aveau detalii ornamentale despre inelele foioasele si coniferele. Cat despre tapiterie, aceasta continea adesea o multime de modele florale si culori deschise.

Stilul Art Deco a inceput in Franta in jurul anului 1920. Este adesea considerat o evolutie a stilului Art Nouveau. Acest stil nou a avut forme simplificate, care au dorit sa usureze productia industriala. A fost foarte popular in majoritatea partilor din Europa si America de Nord. A fost de asemenea vazut in Anglia, desi nu la fel de raspandit ca stilul din care se presupune ca a evoluat. Piesele de mobilier erau simetrice, iar machetele subliniau formele geometrice. Designerii imbinau elementele drepte cu cele curbate pentru a crea contururi simple si indraznete, cu un aspect elegant. Lemnul de mahon si cel de nuc au fost adesea folosite pentru piesele fine, care, de obicei, primeau un finisaj foarte lucios. Artarul si pinul au fost materiale mai accesibile si au fost utilizate in mod obisnuit, care, de asemenea, faceau obiectul pieselor de mobila lucrioase. Designerii de mobilier incorporau adesea elemente din aluminiu, otel inoxidabil si sticla pentru cadre de pat si vitrine.

Stilul Art Deco cu influente moderne

Modernismul a fost o miscare artistica care a imbratisat noile tehnologii si materiale. A inceput in Europa Continentala si a fost vazuta in Anglia, mai ales prin existenta pieselor mari, importate. Designerii s-au concentrat pe functionalitate si accesibilitate si au conceput modele simple, usor produse in masa. Piesele metalice, cu aspect elegant, imbracau adesea culor neutre – metal negru, alb, cromat.