Mobila – proces de productie

Mobila – proces de productie

Masina de taiat     Elementele de mobila si procedeele de fabricare ale acestora reprezinta un subiect extrem de interesant deoarece foarte multi oameni isi doresc sa stie povestea din spatele unei piese de mobilier. Poate nu v-ati intrebat niciodata cum dintr-o simpla bucata de lemn a luat nastere o noptiera atat de frumoasa, cu detalii deosebite, cu finisaje atent si minutios lucrate. Ei bine, articolul prezent isi propune sa dezvaluie totul despre mobila – proces de productie.

     Unul dintre cei mai importanti pasi in construirea unei piese de mobila il reprezinta schita acestuia. Pentru a putea fi produsa, o masa, spre exemplu, trebuie gandita astfel incat fiecare detaliu si dimensiune sa fie trecute intr-un desen de lucru. Atat in firmele producatoare de mobila mari, cat si in cele mici, exista un departament special care se ocupa de furnizarea desenelor la scara mica, acolo unde sunt precizate forma generala si cerintele esentiale s la scara mare, unde intalnim proportiile si detaliile constructive. Schita pe care designerul o creaza este necesara astfel incat cei ce taie materialul sa aiba niste dimensiuni clare in minte. Bineinteles, exista cazuri in care clientul vine cu o idee proprie sau cu un desen detaliat pe care, ulterior, il discuta cu departamentul de creatie, iar cei de acolo il ajuta cu privire la dimensiuni si detalii specifice; tot in aceasta etapa se alege, de cele mai multe ori, culoarea piesei de mobilier.

Schita mobilier

Cumparatorului ii este prezentata o paleta de culori si o varietate mare de materiale, elemente de finisaj, dar si informatii cu privire la timpului estimativ de prelucrare si asamblare a mobilei, dar si costul acesteia. In cele de urmeaza, sunt pregatite detaliile de taiere. De retinut este faptul ca atunci cand lucrarile urmeaza sa fie produse in cantitati mari, costurile sunt reduse considerabil, deoarece doar o singura setare a masinii si un singur set de taietori sunt necesare pentru intreaga rulare a unei productiei. Materialul selectat capata dimensiunile cerute, iar dupa ce are marimea si grosimea necesara este stantat si prelucrat. Atunci cand un numar de piese trebuie taiate exact la fel, ele sunt stranse in forme care au conturul bine trasat, iar apoi sunt aduse in contact cu niste cutite rotative de mare viteza care modeleaza piesa la dimensiunea corespunzatoare. Piesele sculptate, cum ar fi picioarele, sunt sculptate grosier de masini de sculptat cu mai multe axe, finisate cu ajutorul unor echipamente specializate in acest sens, ca mai apoi sa fie finisate manual de oameni priceputi. 

Taiere material mobila     Toate piesele sunt slefuite cu ajutorul unor masini de slefuit care au ca element principal o curea cu ajutorul careia piesele capata o forma fina. Piesele rotunde sunt slefuite pe butoaie pneumatice moi, iar piesele sculptate sunt slefuite pe un tampon, o masina in care smirghelul taiat este susținut de perii pe cadran rotativ. In cele din urma, lucrarea trece in magazinul de asamblare, unde cadrele sunt puse cap la cap, sertarele lipite si carcasele asamblate. Curelele de aer sunt folosite atunci cand proiectul permite; in caz contrar piesa este presata cu cleme de mană. Cu exceptia cazului in care se utilizeaza cleiuri tratate electronic, clemele trebuie aplicate suficient de mult timp pentru a asigura o buna legătura. Dupa ce lipiciul a fost turnat, piesele pot fi returnate departamentului de masini pentru prelucrarea care nu a putut fi efectuata inaintea asamblarii, cum ar fi slefuirea imbinarilor si modelarea marginilor. Apoi se intoarce la departamentul de asamblare pentru asamblarea finala.

Slefuire mobilier     Urmatorul pas il reprezinta curatarea pentru a elimina adezivul excesiv, inspectia si o eventuala slefuire manuala. Detalii de genul manereleor si a oglinzilor sunt atasate dupa ce piesa propriu-zisa a fost creata, iar inmanarea ei cumparatorului reprezinta ultimul pas al productiei piesei de mobilier. Trebuie sa aveti grija, insa, la transportul mobilei in siguranta pentru a nu intampina neplaceri de genul crapaturilor datorate busiturilor si pentru a va bucura de mobila dumneavoastra multa vreme de acum inainte.