Achizitionarea de mobila este un proces dificil si uneori obositor, care reprezinta pentru majoritatea oamenilor o investitie deoarece integritatea si exhaustivitatea interiorului si bunastarea personala vor depinde de succesul acestei achizitii. Deci, cum sa alegi mobilierul potrivit pentru tine?
In zilele noastre avem o gama variata de fabrici de mobila care permit satisfacerea cerintelor celor mai pretentiosi cumparatori. Daca noua locuinta pe care o detineti este gata si asteapta nerabdatoare sa fie mobilata, stim ca nu aveti o treaba usoara de facut. Daca te afli in aceasta situatie dificila si obositoare, ia aminte la cateva dintre sfaturile noastre legate de mobilerul potrivit pentru tine.
Pentru inceput, este necesar sa aveti o idee clara despre cum o sa arate interiorul casei dumneavoastra. Pe scurt, trebuie sa va decideti asupra temei pe care o are casa, fie ca algeti ca aceasta a fie una moderna, contemporana, una antica sau mai degraba una eclectica. Indiferent de rezultatul acestui aspect, tema aleasa este cruciala. Odata luata aceasta decizie, in functie de propriile convingeri si gusturi ale fiecarei persoane, puteti sa va jucati si cu alte elemente. De pilda, puteti imbina cateva stiluri folosind tema comuna in cea mai mare parte a casei si, de asemenea, puteti opta pentru o tema diferita in fiecare camera. De exemplu, o tema moderna in livinf, poate contrasta fumos cu o tema antica in dormitorul nuptial.
Dupa ce ati decis cu privire la aspectul propriu-zis al casei, urmatorul pas ar fi acela de a pune la punct lista diferitelor articole de mobilier pe care doriti neaparat sa le achizitionati. Daca printre mobila veche exista elemente pe care ati ales sa le pastrati, aveti grija ca acestea sa se incadreze in noul design si, bineinteles, sa fie intr-o stare buna, functionala. Restul pieselor de mobilier pot fi vandute, iar banii obtinuti din vanzarea acestora pot fi adaugati la bugetul pentru noul dumneavoastra mobilier. Revenind la lista mai sus mentionata, este bine sa aveti in vedere daca va doriti un coltar sau o canapea, daca aveti nevoie de o biblioteca sau daca doar cateva rafturi prinse in pereti isi vor face la fel de bine treaba. Discutarea si alegerea elementelor, in acest pas, nu inseamna decizia asupra unei piese anume de mobilier, ci ideea de a cumpara, de a avea nevoie, de exemplu, de o masa de bucatarie sau nu.
Un alt sfat de care ati putea tine cont este acela de a apela la serviciile unui designer de interior. Este indicat sa alegeti unul cu experienta, deoarece acesta a luat contact cu diferite case si cu numeroase cerinte ale clientilor; el ar putea sa vina in ajutorul dumneavoastra cu sugestii referitoare la tema, iar mai apoi la mobila propriu-zisa. Un alt punct cu care ar putea sa va sfatuiasca are stransa legatura cu materialul din care alegeti sa fie confectionat mobilierul casei. De asemenea, mentionam faptul ca este destul de intelept si recomandabil sa optati pentru mobila din lemn masiv, decat pentrucea din inox sau din PAL. Placile aglomerate sunt, intra-adevar, mai ieftina, insa nu au o durata de viata lunga. Daca preferintele dumneavoastra inclina spre fier forjat, datorita elementelor decorative deosebit de frumoase, puteti alege cateva elemente insa trebuie sa aveti in minte faptul ca acestea sunt grele, iar mutarea lor ulterioara ar putea fi destul de dificila.
Inainte de a alege final si irevocabil, incercati sa va faceti o idee despre preturile oferite de mai mult de un singur producator de mobila si estimati o suma finala pentru gama aproximativa de elemente pe care doriti sa le achizitionati. Bugetul este un punct pe care nu trebuie sa il treceti cu vederea, mai ales ca, fara exacta evaluare a acesteia, cumparaturile ar putea deveni imposibile. Puteti cauta online sau in diferite magazine fizice pentru diferite modele care se potrivesc temei alese de dumneavoastra, obtinand astfel o idee despre pretul fiecarui element care trebuie luat. Completati pretul aproximativ al tuturor articolelor si incercati pe cat posibil sa nu depasiti bugetul stabilit in prealabil.
Acum ca ati decis cu privire la tema, la articolele de cumparare si la preturile lor aproximative, trebuie sa incepeti sa cumparati. Nu faceti alegeri pripite luand un obiect – care nu va place deosebit de mult – din disperarea de a nu-l gasi in alta parte; ar fi intelept sa nu finalizati nimic in primele zile de cumparaturi, cel putin nu inainte sa fi vizitat toate magazinele pe care vi le-ati propus. Dupa ce ati aruncat o privire peste tot, este indicat sa va asezati si sa va ganditi daca unele elemente de mobilier v-au atras atentia mai mult decat altele, daca acestea se potrivesc cu tema aleasa si daca se incadreaza in buget.